onsdag 24 juni 2009

Sommarfika - iste och rabarberpaj

Så har den riktiga sommarvärmen kommit och jag ligger i hängmattan (jo, det är faktiskt sant! Jag låg där säkert fyra minuter) och svalkar mig med iste. Lillebror tyckte också att det var gott men hans systrar var mer tveksamma. De hade nog velat ha något sötare.
Man kan använda vilket te man vill till iste men jag tar gärna ett smaksatt med lite blommig smak och gärna ett rött eller grönt.

Iste

1 liter te
honung
skivad citron
is
några blad citronmeliss som garnering

Brygg teet. Söta medan det ännu är varmt och honungen smälter lätt. Hur mycket honung man skall ha beror på vilket te man valt så man får helt enkelt prova sig fram till lagom sötma. Jag tog 3 msk.
Lägg i citronskivorna och låt sedan svalna helt.
Häll is och ev citronmelissblad i glas och häll på teet.
Slappa!!
Receptet till den här rabarberpajen fick jag av Carina. Hon hade gjort den på midsommarafton och trots att jag egentligen redan var proppmätt efter sill, lax och gott grillat kött så var jag tvungen att ta två bitar med rejäla klickar vaniljsås till. Carina hade gjort gammelfarmors, ja våra barns gammelfarmor altså, supergoda riktiga vaniljsås.
Den får jag återkomma till någon annan gång för jag hade bara vanlig vispgrädde till när jag gjorde pajen. Men det var gott ändå.


Knäckig rabarberpaj


500 g rabarber
150 g smör
1/2 dl sirap
1 dl grädde
2 dl mjöl
2 1/2 dl havregryn
1 tsk bakpulver
2 dl socker

Skär rabarber i små bitar och lägg dem i en ungsform.
Smält smör och häll sedan ner sirap och grädde. Vispa ihop och dra kastrullen av värmen.
Blanda mjöl, havregryn, bakpulver och socker. Blanda sedan ner det i smörblandningen i kastrullen. Bred smeten över rabarbern.
Grädda i 25-30 min i 175.

Inga kommentarer: