fredag 12 december 2008

Äppelpaj

Gårdagens äppelpaj kommer här. Jag orkar aldrig göra fin paj med botten och rutmönster uppepå. Utan slänger frukten i pajformen och degsmulorna över.
Vaniljsås är ju gott till men det är lite knepigt i vår familj eftersom ena dottern är laktosintolerant. Oatley har ju en vaniljsås som är havrebaserad eller så kan man ju göra egen om man orkar. Men jag brukar ta vaniljglass (GB:s låglaktos är god) eller lite vispad grädde.


Äppelsmulpaj


3 dl vetemjöl
1 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
150 g smör eller margarin
ca 4 äpplen (eller rabarber, blåbär eller vad du nu vill ha i din paj)

1. Skala, klyfta och kärna ur äpplena. Lägg klyftorna i pajformen.
2. Blanda mjöl, vanilj- och strösocker i en bunke. Lägg ner margarinet i bunken och knåda med fingrarna så att det blir en smulig "smet".
3. Häll degsmulorna över äpplena. (Det gör inget om en del mjöl inte är i smulor utan löst. När fettet smälter i ugnen tar det ihop)
4. Grädda i 225 grader i ca 25 min.