lördag 29 november 2008

Mera julbak

Bisotti
Jag älskar lite torra kakor så biscotti är en favorit. Gräddningen är lite omständig men annars är de lättbakade.

1/2 dl sötmandel
1/2 dl torkade aprikoser
100 g smör
1 dl strösocker
2 ägg
4 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver

Sätt ugnen på 200 grader. Grovhacka mandel och aprikoser.
Lägg smör och socker i en skål och rör det poröst.
Rör ner ett ägg i taget.
Blanda mjöl och bakpulver och rör sedan ner det i smörblandningen.
Blanda ner den hackade mandeln och aprikoserna.
Klicka ut tre längder på en plåt.
Grädda mitt i ugnen ca 10 min.
Skär längderna i ca 3 cm stora bitar och vänd dem så de får snittytan uppåt. grädda utterligare ca 4 min. Vänd andra snittytan uppåt och grädda 4 min till.


Engelsk fruktkaka

Ett måste till jul är ju en riktigt god fruktkaka. Tänk dig tunna bitar till kvällsteet, mums. Blir bara godare om den görs i god tid och får mogna några dagar.

225 g smör eller margarin
2 dl socker
4 ägg
3 1/2 dl vetemjöl
1 1/2 tsk bakpulver
1 dl grovhackade nötter och mandel
ca 4 dl hackad frukt tex, russin, aprikoser, fikon, syltade apelsinskal
1/2 dl konjak

Hacka frukten och lägg i en skål, häll konjaken över.
Rör rumsvamt smör och socker poröst. Tillsätt äggen ett i taget och rör om (gärna med elvisp).
Blanda mjöl, bakpulver, nötter och frukt i en skål och rör sedan ner det i äggsmeten.
Häll smeten i smord, bröad form (ca 2 l) och släta till ytan.
Grädda i 175 grader i 1 timme.