söndag 22 februari 2009

Ungstekt lax med sötsyrlig sås

Efter lite första hjälpen på kameran så fungerar den nu hjälpligt så jag kan blogga igen. Det kändes inte så kul att skriva om mat men inte ha några bilder.
Idag har vi haft en slappardag och middagsmaten planerades i affären och av någon anledning köpte jag som vanligt för mycket. Sambon är lite krasslig och jag insåg ju att det nog mest var barnen och jag som skulle äta så jag valde ut en i mitt tycke ganska liten stjärtbit av lax. När jag kom hem tyckte jag att den var ganska tung och tittade på etiketten - 1,3 kg!!!! Lite mer än vad vi åt upp men en bit åkte in i frysen och vi fick så det räcker till lunch imorgon.

Det blev ungsstekt lax med kokt potatis och en lite sötsyrlig sås samt haricot vertes, en snabb räddning för att även tillföra lite vegetabilier och några fibrer till måltiden.
Såsreceptet har jag fått från min svärmor men det har nog anpassats lite med åren.



Ungsstekt lax

en lagom (!) stor bit laxfile
1/2 citron
1 msk olja (jag har använt rapsolja)
1 tsk salt
2 krm svatpeppar
ca 2 tsk seafood & fish

Sätt ugnen på 200 grader.
Kontrollera att det inte är några ben kvar i fisken. Pressa över saften ur en halv citron. Häll på olja och kryddor och gnid gärna in det lite i fisken.
Stek i ugnen 20-25 min.

Svärmors fisksås


1 dl vispgrädde
1 dl majonäs
1 äpple
1 dl hackad ättiksgurka
5-10 cm purjolök
ca 1 msk citronsaft
1 dl hackad dill
1 krm svartpeppar
1 krm salt

Vispa grädden. Blanda ner majonäsen.
Skala och finhacka äpplet. Strimla purjolöken fint. Hacka dill och ättiksgurka.
Blanda ner alltsammans samt kryddor i gräddblandningen. Smaka av och tillsätt ev mer citron, dill eller kryddor.