måndag 8 december 2008

Matlista v 50

Måndag: rester

Tisdag
: Tunnbrödrullar med rostbiff.

Onsdag: Ugnsfisk med gremolata och bulgur eller ris

Torsdag: Broccolisoppa och äppelpaj

Fredag: borta

Lördag: borta

Söndag: Jag ska på tjejmiddag och äta persiskt, tror jag.
Familjen äter falukorv med makaroner och vitkålsstuvning.

Inflyttningspresent

Min kompis Emma har äntligen flyttat närmare oss. Vi var och hälsade på nu i helgen och hade med en gammal traditionell inflyttningspresent, salt och bröd. Så ska det aldrig saknas salt och bröd i deras hus. Snabba jullimpan med frukt och nötter var det som hon fick. Jag har tidigare även bakat julbröd med surdeg som kräver beydligt mer planering men jag tycker att detta blir lika bra. Jag utesluter pomeransen.




Limpan till vänster är fruktbrödet. Det har jag provat, det är gott.
Det högra, lingonbrödet är oprövat.



Snabba jullimpan med frukt och nötter
ugn: 175 grader
tid: ca 1 timme 10 min

8 dl havregryn
5 dl rågsikt
3 tsk bikarbonat
1 tsk bakpulver
2 tsk malt pomeransskal
1 dl torkad frukt i bitar
5 dl filmjölk eller yoghurt naturell
1 dl ljus sirap eller honung
1 dl nötkärnor, hackade

Blanda först havregryn, rågsikt, bikarbonat, bakpulver, pomeransskal och frukt i en bunke. Rör sedan ner resten av ingredienserna och rör ihop till en smet. Häll den i en avlång smord form.
Grädda brödet i nedre delen av ugnen ca 60 min.


Snabba lingonlimpan
ugn: 175 grader
tid: ca 1 timme 10 min

3 dl filmjölk eller yoghurt naturell
3 dl rågsikt
3 dl grahamsmjöl
1 1/2 dl vete- eller siktat dinkelmjöl
2 tsk bikarbonat
1 tsk salt
1 1/2 dl lingonsylt, gärna rårörd
1/2 dl ljus sirap eller lönnsirap.

Blanda alla ingredienserna till en slät smet. Häll i avlång smord form.
Grädda i nedre delen av ugnen i ca 60 min.