söndag 15 november 2009

Söndagmiddag - Boeuf bourguignon och polkagrisglass

Det är inte ofta jag lagar köttgryta eller nötkött överhuvudtaget men idag gjorde jag faktiskt det. Den stod lääänge på spisen och puttrade och doftade underbart.
Fyra av familjens fem medlemmar uppskattade grytan (lillasyster smakade knappt men hon var inte riktigt pigg heller).
På matmässan förra helgen passade jag på att köpa en strut polkagrisar. Sådana där hårda som man köper på gammeldags marknader eller i Gränna. Det funkar säkert bra även med de lite mjukare som man brukar kunna hitta bland lösgodiset.
Hursomhelst så blev polkagrisglassen en riktig höjdare, det tyckte alla t.o.m. sambon som deklarerade att han inte tycker om polkagrisar.
Jag skulle tro att en god kolasås skulle vara mycket bra till glassen men det får bli nästa gång.





Boeuf bourguignon (eller något liknande)

700 g högrev
smör eller margarin till stekning
1-2 tsk salt
1 lagerblad
1 purjolök
1 stor morot
2 gula lökar
3 dl rödvin
2 dl vatten
1/2 köttbuljongtärning
1 tsk timjan
1 tsk rosmarin
2-3 msk tomatpure
ca 100 g salami, skivad
några champinjoner
2 vitlöksklyftor, pressade

Skala och skiva moroten. Skala löken och skär i klyftor.
Skär köttet i bitar och bryn i omgångar (inte för många i taget). Salta lätt och flytta över köttbitarna till en gryta när de fått lite stekyta. När du brynt allt kött, vispa ur stekpannan med vatten och häll över köttbitarna.
Häll på vin, vatten och buljongtärning. Tillsätt morot, lök, strimlad purjolök, lagerblad, tomatpure och kryddor. Låt koka 1-2 timmar eller tills köttet är mört.
Skiva salamin och blanda ner den i grytan efter ca halva koktiden.
Skär champinjonerna i bitar och fräs dem.
När grytan nästan är färdigkokt sätt till de stekta champinjonerna och pressade vitlökklyftor.
Om det behövs, red med lite vetemjöl utrört i vatten.

Servera med ris eller kokt potatis och sallad.






Polkagrisglass

3 ägg
3 dl vispgrädde
1 1/2 dl florsocker
en aning vaniljpulver
1 strut polkagrisar

Dela äggen med vitorna i en bunke och gulorna i en annan.
Vispa äggvitorna till ett hårt skum. Man skall kunna vända bunken upp och ner utan att det rinner ut.
Vispa grädden hårt.
Häll på florsocker och en aning vaniljpulver i ägggulorna och vispa pösigt. (I en del recept poängteras det att florsockret skall siktas men det tycker jag är helt onödigt.)
Blanda först ner grädde i äggulssmeten och sedan äggvitorna.
Hacka polkagrisarna (tex i mortel) och blanda ner i smeten. Spara lite till garnering.
Kör i glassmaskin eller frys i en skål i frysen, rör då om några gånger under infrysningen.