måndag 30 mars 2009

Fläskfile med apelsinsås


Det här är en gammal favorit hos oss. Det var länge sedan jag gjorde det men passa på nu när apelsinerna är så goda. Vill man göra en vardagligare variant kan man använda fläskkotletter men såsen är så god så jag tycker att det här passar perfekt med file, som helgmiddag.
Till äter vi klyftpotatis och gärna ett gott vin.


Fläskfile med apelsinsås

500 g fläskfile
smör eller olja till stekning
salt
svartpeppar
1 tsk soja
2 apelsiner
1 1/2 dl vatten
1 köttbuljongtärning
1/2 msk rosmarin
2 dl grädde

Putsa fläskfilen och skär den i skivor. Stek filen i smör eller olja. Salta och peppra. Ta ur köttet ur pannan.
Riv skalet och pressa ur saften från den ena apelsinen. Skala den andra och skär o bitar.
Häll apelsinsaft och skal i stekpannan. Häll i soja, vatten, buljongtärning och rosmarin och låt koka upp. Häll på grädde och lägg sedan ner köttet igen. Låt det stå och puttra en stund.
Smaka av med salt och peppar. Häll på de skurna apelsinbitarna.

Nu har jag gjort dem...

Jag vet att jag tjatar om dessa bollar men nu har jag gjort falafel. I fredags hade vi fredagsmys med falafel i pitabröd med tatziki och röd sås. För den händelse att alla familjemedlemar inte skulle uppskatta falafeln gjorde jag även viltkebabskav vilket tjejerna var glada för, de älskade väl inte falafeln precis.Jag gjorde efter receptetallt om falafel Märkligt nog var det ingen thaini i, det trodde jag var obligatoriskt. Gott blev det iallafall och egentligen lättlagat, det är ju bara friteringen som är lite bökig. Eller det är väl kanske snarare att jag inte är så van vid att fritera och inte tycker att det är jättekul att ha så mycket varm olja när jag även har barnen i köket. Men visst skulle jag kunna göra det igen. Då provar jag gärna ett annat recept.