torsdag 27 november 2008

Grönsaksris med stekt lax


Till riset kan man ju även äta kyckling eller annat kött men vi tycker att det är godast med just lax.
I orginalreceptet var det även en youghurtssås till men den brukar jag hoppa över. Jag brukar också servera Harissan vid sidan om så var och en själv kan välja styrka. Harissa är en chiliblandning som finns på hyllan för utländsk mat men andra blansningar som sabal oelek går lika bra.

Grösaksris med Harissa
4 port
2 dl ris
5 dl grönsaksbuljong
½ tsk gurkmeja
2 morötter
½ blomkål
olja att steka i
1½ msk Harissa
½ tsk salt
1 dl cashewnötter
½ dl färsk koriander

Koka riset i buljong och gurkmeja.
Skölj och strimla purjolök. Skala och skär morötterna i tärningar. Dela upp blomkålen i små buketter. Stekat allt i olja 5-10 min. Krydda med salt, harissan utrörd i lite vatten och koriander. Rör ner riset och nötterna.

Nu är bloggen startad :-)

För att underlätta vardagen gör jag veckomatlistor varje vecka och dem kommer jag att lägga in här. Det kommer även att komma recept och kanske bilder på en del av maten.
Vi som äter är jag min sambo och våra barn som är sju och fyra år och bebisen på sju månader.
Ena dottern är laktosnintolerant så därför lagar jag gärna mat utan mejeriprodukter men använder annars alltid laktosfria produkter.

Matlista vecka 48

Måndag: Vegetarisk lasagne

Tisdag: Ärtsoppa och pannkakor

Onsdag: Fetaostfylda köttfärsbiffar med klyftpotatis och tomatsås

Torsdag: Grönsaksris med stekt lax

Fredag: Tortellinigratäng

Lördag: Skinkrulle

Söndag: Minipizzor med nachos och guacamole