måndag 18 januari 2010

Koreanskt i helgen


Det koreanska köket lever en tämligen blygsam tillvaro i Sverige, antagligen för att det inte är något stort turistland som Thailand. Men koreansk mat är väl värd att prova. Det är många år sedan jag var på koreansk restaurang men jag provade att laga lite hemma. Det var första gången och både lyckat och lättlagat.
Bibimbap betyder "blanda med ris" och är väl egentligen ett slags koreansk pytt i panna, ett sätt att ta tillvara rester. Det skall vara ris, grönsaker och stekt ägg. Vill man kan man även ha kött men det blir gott även utan.
Lägg upp fint i en skål med riset i botten och blanda runt när du äter.
Rätten uppskattades av familjen. Särskilt sambon tyckte om det, barnen tyckte nog egentligen att det var roligast att äta med pinnar. Jodå, Lillebror var jättesöt när han försökte hantera pinnarna.

Kimchi är mjölksyrade grönsaker och äts tydligen till allt i Korea. Det här receptet är alltså en fusk-kimchi med vinäger. Den är helt ok men troligen så är det värt att göra riktig kimchi. Det har jag inte provat, får väl återkomma till det kanske.

Bibimpap
3 dl basmatiris
500 g lövbiff
3 msk japansk soja + 1 msk till böngroddarna
1 vitlöksklyfta, pressad
2 msk riven ingefära
1 tsk sesamolja + 1/2 tsk till böngroddarna
1 burk böngroddar
2 krm salt
2 tsk vitvinsvinäger
1/2 gurka
4 ägg
1 msk rapsolja
1 msk sesamfrön (gärna både svarta och vita)

1.Gör Kimchin (se nedan)
2. Koka riset.
3. Strimla köttet. Blanda det med soja, vitlök, riven ingefära och sesamolja.
4. Häll av och skölj böngroddarna. Blanda dem med sesamolja, salt, vinäger och soja.
Skiva gurkan tunnt.
5. Stek äggen i rapsolja på ena sidan så att vitan stelnar men gulan fortfarande är krämig.
6. Stek köttet i wok eller stekpanna.
7. Lägg upp ris i portionsskålar, toppa med kött, böngroddar, kimchi, gurka och stekt ägg och strö sesamfrön över.

Kimchi
4 salladslökar
1/2 salladskål
1 1/2 msk koreansk chilisås eller sambal oelek
1 tsk salt
1/2 dl vitvinsvinäger
1 msk strösocker

Skölj och skiva salladslök och salladskål. Blanda chilisås, salt, socker och vinäger. Blanda ner grönsakerna och se till att all kål täcks av dressingen.
Servera med Bibimbap.