tisdag 26 januari 2010

Denna gång blir det marockanskt...

Nu har vi bytt kontinent och hittat inspirationen i nordafrika. En riktigt kryddig och god kycklinggryta och mer kryddor än vad jag brukar ha i couscousen. Jag tycker att det var en riktig hit! Mina fyra barn (det var sambon som räknade in sig bland barnen, han kan vara ganska så petig med ny mat) var minst sagt tveksamma men alla smakade.
Lillasyster och Storasyster: var inte så förtjusta
Lillebror: åt couscous och lite kyckling
Sambon: var tvungen att erkänna att det ju var gott ju.
AnKa: tycker att det var jättegott, särskillt de smakfulla couscousen och jag blev jätteglad åt att få matlåda med till jobbet dan därpå.

Grundrecept för couscous

3 dl vatten
1 grönsaksbuljongtärning
1 tsk gurkmeja
1 tsk paprikapulver
1 tsk malen spiskummin
1 krm chili- eller kajennpeppar
1/2 tsk salt
1/2 tsk nymalen svartpeppar
3 dl couscous
2 msk olivolja

Koka upp vatten, buljongtärning och kryddor.
Häll i couscousgrynen i en bunke, tillsätt oljan.
Häll den varma buljongen över grynen och täck med plastfolie och låt svälla ca 5 min. Fluffa upp grynen med en gaffel så det inte blir några klumpar.

Marockansk kycklingryta

4 kycklingfileer
1 gul lök
4 tomater
1 msk smör
1 kuvert saffran
1 kanelstång
1 tsk malen kanel
1 1/2 tsk salt
1 krm nymalen svartpeppar
2 msk flytande honung
2 dl vatten
1 msk konc. kycklingfond

Skär kycklingfileerna i mindre bitar. Skala och hacka löken. Skölj och klyfta tomaterna.
Stek kycklingen gyllenbrun i smör med malen kanel, saffran, och kanelstången. Salta och peppra. Ringla över honung.
Tillsätt lök, tomater, vatten och fond. Låt koka under lock ca 10 min.
Servera med couscous.