torsdag 29 januari 2009

Elefanttävling på solig


Det har ju inte mycket med mat att göra men väldigt fina är de fina elefanterna som lottas ut på solig

Favoritchoklad

Choklad är gott, mycket gott.
Jag har en fruktig favoriter just nu.


Marabous Ginger & Lemon är annars inte dum den heller.

Chili utan kött

När sambon är på konferens här och säkert äter mycket god mat passar vi på att äta bönor. Eller om sanningen skall fram så var det nog mest jag och bebisen som åt. Stora tjejen klargjorde förståss att bönor är äckligt och lilla tjejen höll med men smygåt ändå en del :-) En vegetarisk chili con carne blev det som fick koka länge och smakade bra. Men nästa gång gör jag nog en klassisk chili con carne med kött, det blir mustigare. Jag severade ris och majs till då jag misstänkte att chilin inte skulle vara superpopulär på alla fronter men gott bröd och lite yoghurt går ju lika bra.



Chili sin carne

1 lök, skalad och hackad
1 paprika, hackad
4 vitlöksklyftor, hackade
1-2 chilifrukter, urkörnade, finhackade
2 msk olivolja
1 tsk spiskummin
1 tsk koriander, mald
1 kanelstång
1 msk strösocker
1 msk paprikapulver
1 tsk salt
1/2 tsk peppar
2 burkar hela tomater
1 burk stora vita bönor
1 burk kidneybönor
1-2 morötter, rivna

Stek lök, paprika, vitlök och chili på hög värme i olja tillsammans med spiskummin, koriander, kanelstång, socker, paprikapulver, salt och peppar tills det blir brynt. Häll på tomaterna. Låt koka 20 min eller gärna ännu längre. Tillsätt de rivna morötterna och bönorna och låt grytan bli genomvarm.
Servera med lite klippt persilja på toppen.

Tunnbrödsrullar

En lågkolhydratätares (finns det ett sånt ord) mardröm kanske. Men vi tycker om kolhydrater och äter gärna dessa tunnbrödsrullar. Eftersom det är potatis i blir de riktigt matiga och räcker som middag trots att det väl egentligen bara är en smörgås.

Tunnbrödrullar med rostbiff

2 paket mjukt tunnbröd
kokt pressad potatis
rostbiff
sallad
tomater i bitar
gurka i tunna skivor
ev. riven morot
steppsallad

Steppsallad:
1 dl majonäs
1 dl creme fraiche
1 dl keso
1 dl hackad smörgåsgurka
1 äpple
ca 10 cm purjolök
2 msk chilisås
salt
svartpeppar

Skala och hacka äpplet. Hacka smörgåsgurkan och purjolöken. Blanda alla ingredienser i en bunke och rör om. Smaka av med salt och peppar. Låt gärna röran stå svalt några timmar innan servering.

Lägg ut tunnbröden på bänken, fyll med pressad potatis, rostbiff som rivs i mindre bitar, grönsaker och steppsallad. Rulla ihop till en rulle och lägg aluminiumfolie omkring.