torsdag 26 mars 2009

Fisksoppa


Den blev fin idag, fisksoppan. Storasyster och Lillebror var med vid spisen och provsmakade bådas omdöme var ett nöjt; mera. Hade jag bara haft en skvätt vitt vin och färsk timjan så tror jag att den hade blivit perfekt. Hoppas att jag kan göra den rättvisa i det nedskrivna receptet. Aioli är ju en given smakhöjare och det är inte alls svårt att göra själv bara man är försiktig med oljan och häller ner lite, lite i taget.

Fisksoppa med saffran

1/2 strimlad purjolök
1 liten fänkål
3 vitlöksklyftor, pressade
olja till stekning
1 paket saffran (0,5 g)
3 msk vetemjöl
1,2 l vatten
2 fiskbuljongstärningar
1 burk krossade tomater
1 msk chilisås
1 tsk timjan (torkad)
2 dl vispgrädde
1 -2 msk citronsaft
svartpeppar
salt
500 g fiskfile
1 burk musslor

Strimla purjolöken och fänkålen. Fräs purjolök, vitlök och fänkål i olja. Häll på saffran och vetemjök och rör runt. Späd med vatten och lägg i buljongtärningarna och tomaterna. Häll ner chilisås och timjan. Låt koka en stund.
Häll i grädde och citronsaft, peppar och salt.
Dela fiskfileerna i mindre bitar och lägg ner dem i soppan. Låt koka några minuter tills fisken är klar.
Smaka av med mer kryddor om det behövs.

Aioli
Här även ett recept på Aioli för de som behöver

2 vitlöksklyftor
1 äggula
1 1/2 dl olivolja
lite salt

Pressa vitlöksklyftorna och lägg i en bunke. Rör ner äggulan. Vispa kraftigt och häll försiktigt ner lite olja i taget. Häller du på oljan för snabbt skär sig såsen.
Smaka av med lite salt om du vill.