måndag 11 januari 2010

En superbra vardagsgryta!

Jag har upptäckt lammfärs! Ger mustigare smak är nötfärs och är bra ur djurhållnings- (inbillar jag mig iallafall) och klimatperspektiv. Dessutom saknar lammfärs den där koftsmaken som ju inte riktigt uppskattas av alla. Jag vet inte riktigt hur lätt det är att hitta lammfärs men i min butik brukar det finnas. De har desutom även kalvfärs och blandfärs och på hösten kan man även hitta älgfärs.
Det här är en riktig supergryta som vardagsmiddag kalla vinterdagar. Snabblagat och vansinnigt gott. Att använda färdigtärnad bacon gör lagandet ännu snabbare. Det är gröna linser i och jag tycker att det förhöjer grytan genom att ge lite härligt tuggmotstånd. Uppepå stör vi rikligt med västerbottensost.
Jag har hittat receptet i LagaLätt men det kommer tydligen från Nigella Lawsons bok "Nigella Express" som nog är något som bokhyllan borde utökas med.
Samtliga familjens barn slukar grytan. Den något kräsne sambon klagar lite på linserna men äter med god aptit och AnKa vakar grytan som en hök så att det skall bli lite kvar till matlåda nästa dag.

Nigellas snabba lammfärsgryta med linser

2 msk rapsolja
1 vitlöksklyfta
150 g tärnat bacon
500g lammfärs
1 krm rosmarin
1 krm nymalen svartpeppar
1 gul lök
1 1/2 dl vitt vin
1 burk krossade tomater
1 dl torkade linser
1 1/2 dl vatten
50 g riven ost

Värm oljan i en gryta och fräs den pressade vitlöksklyftan. Knaperstek baconet däri.
Tillsätt lammfärs, rosmarin, peppar och salt. Fräs till färsen är stekt ca 5 min.
Skala och finhacka löken. Tillsätt lök, vin, krossad tomat, linser och vatten till färsen.
Låt puttra under lock ca 15 min.
Strö över riven ost och servera.



Jag bjuder även på en bonusbild så ni skall få sen hur snäll tomten var mot mig i år.
- Du gillar din nya gryta va? var sambons kommentar när han gick igenom köket häromdagen.
JA, det gör jag , mycket! Om jag hade råd skulle jag snabbt byta alla pannor mot Le Creuset men jag får väl nöja mig med denna så länge :-)

Jo, jag fick en salladslunga också.