onsdag 9 december 2009



Nu har vi bakat lussebullar och de blev goda, mycket goda. jag gjorde ett nytt recept i år. Tidigare har jag använt ett recept med kesella i degen men då det inte finns något laktosfritt alternativ till kesella så har jag nu provat Riddarbageriets recept. Det rekommenderas verkligen. Tack vare den ganska stora mängd smör och socker blev de precis lika saftiga som kesellabullarna och det är enkelt att göra mjölkfritt för den som vill. Bara att byta mjölken mot havredryck och smöret mot mjölkfritt margarin.
Enligt riddarbageriets kokbok ger saffranskoncentrat bäst smak. Skall man göra saffranskoncentrat krävs dock lite framförhållning då det skall stå minst en vecka. Sådan framförhålllning hade inte jag utan jag fick använda "vanlig" saffran. Jag tog två paket.

Riddarbageriets lussebullar


12 dl vetemjöl
3 dl mjölk (eller oatly för de som vill göra mjölk- eller laktosfritt)
2 1/2 dl socker
150 g smör (eller margarin)
1 pkt jäst
1 ägg
2 tsk salt
1 msk saffranskoncentrat
2 dl russin

1. Blanda samtliga ingredienser utom russin.
2. Kör degen på degblandarens mellanväxel i ca 10 min eller knåda för hand i 15 min.
3. Blanda ner russinen försiktigt så att de inte går sönder.
4. Låt degen vila i rumstemperatur i 30 min. Täck över med en ren bakduk.
5. Baka ut lussekatterna.
6. Jäs på plåten i 90 min. Täck med kartong eller bakduk.
7. Sätt ugnen på 230 grader.
8. Grädda i 3-5 min.
9. Pensla försiktigt med ägg.

Saffranskoncentrat

5 g saffranspastiller
1 cl rom eller konjak
1 sockerbit

1. Tryck sönder saffranspastillerna i en mortel.
2. Blanda samtliga ingredienser väl och låt blandningen stå övertäckt minst en vecka. (Koncentratet håller i ungufär ett år)


Lite inspiration till andra former än den vanliga julgalten.