måndag 22 december 2008

Julmat - sill och morotslåda

Nu blir det våra julfavoriter i bloggen. Börjar med två klassiska sillar och finsk morotslåda. Fler julrecept kommer senare.

Morotslåda


I Finland gör man många lådor till jul och det finns förståss otaliga recept. Det är den enda lådan vi har på julbordet. Receptet har jag fått från svärmor och här samsas kålroten med moroten i samma låda. Det är vanligt med risgrynsgröt i lådrecepten men det finns inte här utan lådan blir lätt och luftig. Jättegod till julskinkan.

1 liten kålrot
3-4 stora morötter
1-2 ägg
1 dl vispgrädde
salt och peppar
ströbröd
sirap

Skala rötterna och skär dem i bitar. Koka dem mjuka. Häll av vattnet och mosa rötterna med potatisstöt eller mixerstav (Vi använder mixerstav för att få en slätare låda utan bitar).
Vispa ihop ägg och grädde. Rör ner i rotmoset (konsistensen skall bli som löst potatismos). Salta och peppra.
Häll i en ugnsfast form, strö över ett tunt lager ströbröd och ringla lite sirap överst.
Grädda i 200 grader i 20 min.



Glasmästarsill


Klassisk sillinläggning som bör göras i ordning några dagar före julafton.


3 salta sillar eller 2 burkar inläggningsill
1 medelstor morot
1 bit pepparrot
2 rödlökar
1 purjolök
3 tsk vitpepparkorn
2 tsk kryddpepparkorn
2 tsk senapsfrön
3 lagerblad

till ättikslagen:
2 dl ättiksprit
3 dl vatten
3 dl socker

1. Klipp upp sillen, ta ur den, klipp bort stjärt och fenor och skrapa skinnet.
2. Skölj sillen och lägg den i riktigt kallt vatten 8-10 timmar. (steg 1-2 behövs inte om du använder inläggningsill i burk.)
3. Skär sillen i två cm breda bitar.
4. skala och slär lök, morot och purjolök i tunna skivor.
5. Varva sill, lök och kryddor i en burk.
6. koka upp lagen, låt den kallna och häll den över sillen.
Sillen kan serveras efter 2 dygn.



Senapsill


4 urvattnade sillfileer
1 rödlök
1 knipe dill

till lagen: 1 dl ättiksprit
1 1/2 dl vatten
2 dl socker
10 krossade kryddpepparkorn
1 tsk gula senapskorn

till senapsåsen:
4 msk svensk senap
1 msk socker
2 msk röd vinäger
1 krm vitpeppar
1/2 tsk salt
1 dl rumsvarm olja
1 äggula

1. koka upp ingredienserna till ättikslagen och låtkallna.
2. skär sillen i bitar. Skiva rödlöken och hacka dillen. Varva sill, lök och dill i en kruka.
3. Häll över lagen och låt stå svalt ett dygn.
4. Rör ihop senap, socker, vinäger, vitpeppar och salt. Vispa ner oljan droppvis. Rör till sist ner äggulan.
5. Ta upp sillen ur ättikslagen och låt rinna av. Blanda den sedan med senapssåsen, garnera med dill och hackad rödlök.