måndag 27 april 2009

Laxpastasallad


En härlig vårdag som idag passar den här lite lyxiga pastasalladen utmärkt. Den är också full med nyttiga fetter från laxen, avocadon och valnötterna. Och det gör ju inte saken sämre. Barnen tycker att den är sådär men de lyckas hitta något som går att äta. Storasyster äter helst laxen, Lillasyster helst pastan och Lillebror alltihop.

Laxpastasallad


Tagliatelle
400 g laxfile
saften av 1/2 citron
1 broccoli
3 salladslökar
2 avocado
ca 100 g hackade valnötter
sallad eller babyspenat
3 msk olivolja
1/2 msk rödvinsvinäger
1 msk vatten
salt
peppar

Koka upp pastavatten.
Skär fisken i tärningar. Låt den marinera en stund i citronsaft, salt och peppar.
Stek sedan laxbitarna.
Skär salladslöken i skivor och stek även den.
Blanda till en dressing av olivolja, vinäger, vatten, salt och peppar. Skär avocadon i grova bitar och lägg direkt i dressingen, så blir den inte brun.
Dela broccolin i bukettter och låt dem koka med pastan.
När pastan är klar, slå av vattnet och skölj med kallt vatten.
Blanda sedan ihop pasta + broccoli, avocado med dressing, lax, salladslök och sallad eller spenat i en stor skål så att det blir en sallad. Pappra och salta lite extra om det behövs. Strö över hackade valnötter.

Fuskfiskgratäng

Alla som tror att fiskgratäng är krångligt och tar lång tid att göra har helt fel. Fiskgratäng är snabb vardagsmat! Iallafall om man gör som jag tar några genvägar genom halvfabrikat.
Jo, det är godare med hemgjord sås och potatismos men jag njuter gärna en fin fiskgratäng även en stressig tisdag så då får man ta till lite kompromisser.
Sedan vi förstod att Lillasyster inte tål laktos kan jag inte göra den riktigt fuskiga varianten utan jag måste göra såsen själv (med laktosfri creme fraiche) men det går ju faktiskt rätt fort ändå.


Riktigt fuskig fiskgratäng
1 paket vit fisk
1 burk creme fraiche saffran och tomat
4 port potatismos (av pulver)
salt
peppar

Lägg fisken i en ugnsform, salta och peppra. Bred över creme fraiche.
Koka upp vatten och vispa i pulvret. Klicka ut runt fisken (det är ju snyggt att spritsa men tidsödande och det smakar precis likadant ändå).
Laga i ugn i 200 grader ca 30 min.

Saffranssås

1 burk creme fraiche
1 paket saffran
1 msk skaldjursfond
1/2 dl hackad soltorkad tomat
2 msk vitt vin
salt
peppar

Blanda samman alla ingredienserna i en kastrull. Låt koka upp och koka några minuter.