onsdag 14 januari 2009





Seafood & fish från Santa Maria innehåller bl.a. rosepeppar, saffran, dillfrö, fänkål och vitlök och har en litenkvarn så man får nymalda kryddor.
Jag är annars inte så mycket för färdigakryddblandningar (blandar hellre själv) men den här gillar jag. Till räkriset här nedanför eller till grillad lax.







När jag lagar ris brukar jag koka mycket och göra detta stekta ris dagen efter. Jag tycker mycket om stekt ris och alla barnen äter med god aptit även om somliga gärna plockar ut det godaste :-)



Stekt ris med räkor och sockerärtor

4 port kokt ris
rapsolja till stekning
500 g räkor med skal
1/2 purjolök
1 vitlöksklyfta
1 paket sockerärtor
seafood & fish-krydda efter smak (ganska mycket behövs)
svartpeppar
salt

Tina och skala räkorna.
Värm en wok eller stor kastrull, häll i rapsolja. När oljan är varm stek upp purjolök och pressad vitlök tillsammans med riset. Bearbeta riset med trägaffel så att det inte blir allt för stora klumpar och allt blir stekt. Krydda med salt, peppar och seafoodkryddan. (det skall vara ganska mycket av kryddblandningen, så att det ger riset lite färg)
Koka sockerärtorna, häll av vattnet och skölj ärtskidorna med kallt vatten. Blanda ner i riset.
Blanda sist i de skalade räkorna och låt allt bli varmt.

Tacofisk

Tacofisk är superenkelt och en fiskrätt som även uppskattas av barnen :-)

Tacofisk

1 paket fryst vit fisk tex torsk, sej, eller hoki.
1/2 -1 tsk salt
1 krm peppar
1/2 burk tacosås
1 1/2 dl vispgrädde
1 dl mjölk
2 dl riven ost
några nävar tacochips

Tina fisken. Lägg i en ungnsform och salta och peppra.
Blanda tacosås, grädde och mjölk i en bunke. Blanda även ner hälften av osten och häll smeten över fisken. Smula sönder några nävar tacochips och strö över fisken. Strö resten av osten överst.
Grädda i ca 25 min i 200 grader.

Servera ris, tacochips och tacosås till.