onsdag 1 juli 2009

Sommarsallader

Om jag även skall redovisa mina misslyckanden i köket så har vi kommit dit nu.
Nu när det är så varmt tyckte jag att det passade med lite salt skinka och en krämig sallad typ mimosasallad fast med melon. Den blev tyvärr inte så krämig.
Först skulle jag göra majonäs vilket jag gör då och då och inte tycker är så särskilt svårt. Är man bara lite försiktig och inte häller på typ all olja på en gång så brukar det gå bra. Men icke denna gång. Den skar sig. Är det möjligen svårare att göra majonäs när det är så varmt som nu?
Så det var bara att börja om. Andra omgången gick bättre. Då var jag superförsiktig och hällde t.o.m. upp oljan i en lite kanna så det skulle vara lätt att hälla i "droppvis".
Så skulle jag vispa grädde och det tog ju ovanligt lång tid tyckte jag men visst blev det grädde (fast rätt tunnvispad får jag nog säga i efterhand).
När jag sedan blandade ihop den fina majonäsen, tunnvispade grädden och melonen blev resultatet inte det bästa. Melonsoppa får man nog snarare kalla det. Men det var iallafall gott och det är väl huvudsaken, eller?


Melonsallad

1 ägggula
1 1/2 dl rapsolja
1 dl hårdvispad grädde
melon, gärna flera sorter
salt
peppar

Skär melonen i bitar och lägg i en skål.
Dela ägget i gula och vita och lägg gula i en skål. Vispa kraftigt och häll ned oljan droppvis under tiden som du vispar. Smaka av med salt och peppar.
Vispa grädden hårt. Blanda majonäs och grädde och häll över melonen.

Vi åt skinka, kokt färskpotatis och grekisk sallad till.Räkcouscous

2 1/2 dl buljong (av tärning)
1 vitlöksklyfta
3 msk olivolja
3 dl couscous
saft av 1/2 citron
1/2 paprika
1/2 gurka
1-2 knippen grön sparris
1/2 kg skalade räkor
basilika
timjan
sallad

Skala räkorna.
Koka upp vatten och lös upp 1/2 buljongtärning. Häll i olja och pressa ner en vitlöksklyfta. Häll i couscousen, sätt på locket och låt stå ca 5 min. rör sedan om i couscousen och pressa över citronsaft.
Bryt av den träiga underdelen på sparrien. Koka sparrisens fina del.
Skär paprika och gurka i bitar. Lägg i en stor skål.
Blanda couscous, grönsaker och räkor med hackad timjan och basiilka. Smaka av med salt och peppar.
Blanda med sallad. Om du vill spara ev rester så blanda inte i sallade utan servera den i en skål för sig så var och en får blanda.

Inga kommentarer: