måndag 3 maj 2010

Tur att det finns bär....


Min minsting har fyllt 2 år!

Märkligt nog fick han inget utekök i år heller. Men tårta fick han och många paket.
Tårtan platsar nog i kategorin misslyckanden i köket. Ett gott misslyckande men jag var inte glad när jag gjorde den. När min faster hade träffat födelsedagsbarnet och kom in i köket för att hälsa på mig, väste jag - Det går jävligt dåligt just nu, så jag vill helst vara ensam.
Katastrofen var att tårtbottnarna fastnade i bakplåtspappret och gick sönder. Så det blev ett uppochnervänt lapptäcke men som tur var kunde jag dölja det med grädde och mycket bär.

Kärt barn har många namn. Den här tårtan kallas också för Pinocchiotårta eller Britatårta och är verkligen suverän att göra till större kalas. Detta recept räcker till ca 20 pers.
Här är det lemon curd i grädden och det gör den härligt syrlig och med bären riktigt somrig.

Mormor Lisens tårta
bottnar:
150 g smör
10 äggulor
4 dl strösocker
3 dl vetemjöl
1 msk bakpulver
1 dl mjölk

maräng:
10 äggvitor
4 dl strösocker

garnering:
8 dl vispgrädde
1/2 burk lemon curd
ca 1 liter bär (helst färska men styckfrysta går också)

Bottnar:
Sätt ugnen på 175 grader.
Rös smör och socker poröst, tillsätt äggulorna en i taget.
Blanda mjöl med bakpulver och rör ner i smör-äggsmeten. Rör även ner mjölken.
Smörj två bakplåtspapper och lägg dem på två plåtar. Bred ut smeten på papperen. Det blir tunt.
Maräng:
Vispa äggvitor och socker till ett fast skum.
Bred marängen ovanpå smeten.
Grädda varje botten i nedre delen av ugnen i ca 20 min.
Låt svalna och lossa bottnarna från bakplåtspapperet (det var nog här jag gjorde fel tror jag, jag lät bottnarna kallna helt)
Garnering:
Vispa grädden och blanda hälften av den med lemon curd. Bred ut den på ena botten och strö över bär. Lägg över den andra bottnen, bred grädde på och dekorera med bär.