tisdag 8 september 2009

Tomatsoppa med "topping"

När jag började blogga bestämde jag att jag aldrig skulle be om ursäkt för att bloggen blivit dåligt uppdaterad men nu tänker jag nog göra det ändå. Förlåt, jag skall uppdatera oftare.
Jag bestämde också att jag inte skulle blogga om heminredning, det intresserar mig egentligen inte och så gör ju alla andra det. Det löftet tänker jag hålla.

Att räkor squash och citrus är en god kombination visste jag ju redan men så här som "topping" i tomatsoppa har jag inte provat det förut. Receptet kommer från Laga Lätt men jag har ändrat lite. Vill man ha lite sting i soppan tror jag att det även blir mycket bra med lite chili i toppingen.
Familjen uppskattade soppan rätt bra.
AnKa och sambon gillade soppan.
Storasyster åt soppa för sig och räkröran för sig men tyckte om båda rätterna och dessutom tror jag hon åt tre smörgåsar :-)
Lillasyster klargjorde innan hon egentligen smakat att detta var äckligt men lyckade smygäta en rätt stor portion.
Lillebror som nu haft en matvägrarperiod åt denna soppa med god aptit. Han hade inte ens något emot att bli matat. (Förra soppmiddagen slutade med rödprickiga tapeter).

Till efterrätt åt vi äppelpaj med kanel och knäckigt täcke efter det här receptet. Det var gott, tyckte alla.

Tomatsoppa med squash- och räktopping

1 gul lök
olivolja till stekning
2 hönsbuljongtärningar
2 burkar krossade tomater
4 dl vatten
1/2 tsk salt
svartpeppar
1 dl vispgrädde
3 nypor socker
1 squach
1 citron
2 vitlöksklyftor
400 g skalade räkor


Skala, hacka och fräs löken mjuk i olja.
Tillsätt buljongtärningar, vatten och krossad tomat, koka upp under lock och låt sedan sjuda i ca 10 min.
Tillsätt några nypor socker och grädden. Salta och peppra.

Skala räkorna.
Skölj och skiva squashen. Skrubba citronen och riv sedan skalet. Hacka vitlöksklyftorna.
Stek squashen i olja. Tillsätt rivet citronskal och de hackade vitlöksklyftorna. Tillsätt räkorna.
Toppa soppan med squachfräset och servera med gott bröd.