måndag 30 mars 2009

Fläskfile med apelsinsås


Det här är en gammal favorit hos oss. Det var länge sedan jag gjorde det men passa på nu när apelsinerna är så goda. Vill man göra en vardagligare variant kan man använda fläskkotletter men såsen är så god så jag tycker att det här passar perfekt med file, som helgmiddag.
Till äter vi klyftpotatis och gärna ett gott vin.


Fläskfile med apelsinsås

500 g fläskfile
smör eller olja till stekning
salt
svartpeppar
1 tsk soja
2 apelsiner
1 1/2 dl vatten
1 köttbuljongtärning
1/2 msk rosmarin
2 dl grädde

Putsa fläskfilen och skär den i skivor. Stek filen i smör eller olja. Salta och peppra. Ta ur köttet ur pannan.
Riv skalet och pressa ur saften från den ena apelsinen. Skala den andra och skär o bitar.
Häll apelsinsaft och skal i stekpannan. Häll i soja, vatten, buljongtärning och rosmarin och låt koka upp. Häll på grädde och lägg sedan ner köttet igen. Låt det stå och puttra en stund.
Smaka av med salt och peppar. Häll på de skurna apelsinbitarna.

Inga kommentarer: