
Chili sin carne
1 lök, skalad och hackad
1 paprika, hackad
4 vitlöksklyftor, hackade
1-2 chilifrukter, urkörnade, finhackade
2 msk olivolja
1 tsk spiskummin
1 tsk koriander, mald
1 kanelstång
1 msk strösocker
1 msk paprikapulver
1 tsk salt
1/2 tsk peppar
2 burkar hela tomater
1 burk stora vita bönor
1 burk kidneybönor
1-2 morötter, rivna
Stek lök, paprika, vitlök och chili på hög värme i olja tillsammans med spiskummin, koriander, kanelstång, socker, paprikapulver, salt och peppar tills det blir brynt. Häll på tomaterna. Låt koka 20 min eller gärna ännu längre. Tillsätt de rivna morötterna och bönorna och låt grytan bli genomvarm.
Servera med lite klippt persilja på toppen.
4 kommentarer:
När jag lagar chili med bönor, brukar jag fräsa ett paket bacon (finstrimlat) med löken och vitlöken, det ger en mycket mustigare smak utan att behöva använda kött (som man oftast behöver koka 1-2 h. för att få bra konsistens på).
Och så brukar jag ha öl i, det blir mums!
/Emma
Ahh, smart med bacon :D
Och öl i det låter spännande. Det skall jag prova.
Har du något tips på hur man får familjen att gilla bönor på lut också?
Bönor på lut? Inte riktigt säker på vad du menar.
En viktig del till att mina ungar gillar bönor är nog att vi alltid har ätit bönor, att jag använder den i all mat när jag har mina bön-perioder, och att maken också äter dem (eller petar undan dem lite diskret, han har svårt för de stora vita bönorna ibland).
Jo, de är ju lättare med mat de är vana vid. Bebin äter ju bönor med glädje. Jag ska nog börja ha mer bönor i maten, för det är ju så gott så får de om vill äta göra det och de som inte vill får låta bli. Önskar bara att sambon kunde vara lite diskretare med det han ogillar.
Skicka en kommentar