torsdag 29 januari 2009

Chili utan kött

När sambon är på konferens här och säkert äter mycket god mat passar vi på att äta bönor. Eller om sanningen skall fram så var det nog mest jag och bebisen som åt. Stora tjejen klargjorde förståss att bönor är äckligt och lilla tjejen höll med men smygåt ändå en del :-) En vegetarisk chili con carne blev det som fick koka länge och smakade bra. Men nästa gång gör jag nog en klassisk chili con carne med kött, det blir mustigare. Jag severade ris och majs till då jag misstänkte att chilin inte skulle vara superpopulär på alla fronter men gott bröd och lite yoghurt går ju lika bra.Chili sin carne

1 lök, skalad och hackad
1 paprika, hackad
4 vitlöksklyftor, hackade
1-2 chilifrukter, urkörnade, finhackade
2 msk olivolja
1 tsk spiskummin
1 tsk koriander, mald
1 kanelstång
1 msk strösocker
1 msk paprikapulver
1 tsk salt
1/2 tsk peppar
2 burkar hela tomater
1 burk stora vita bönor
1 burk kidneybönor
1-2 morötter, rivna

Stek lök, paprika, vitlök och chili på hög värme i olja tillsammans med spiskummin, koriander, kanelstång, socker, paprikapulver, salt och peppar tills det blir brynt. Häll på tomaterna. Låt koka 20 min eller gärna ännu längre. Tillsätt de rivna morötterna och bönorna och låt grytan bli genomvarm.
Servera med lite klippt persilja på toppen.

4 kommentarer:

Emma sa...

När jag lagar chili med bönor, brukar jag fräsa ett paket bacon (finstrimlat) med löken och vitlöken, det ger en mycket mustigare smak utan att behöva använda kött (som man oftast behöver koka 1-2 h. för att få bra konsistens på).

Och så brukar jag ha öl i, det blir mums!

/Emma

AnKa sa...

Ahh, smart med bacon :D
Och öl i det låter spännande. Det skall jag prova.
Har du något tips på hur man får familjen att gilla bönor på lut också?

Emma sa...

Bönor på lut? Inte riktigt säker på vad du menar.

En viktig del till att mina ungar gillar bönor är nog att vi alltid har ätit bönor, att jag använder den i all mat när jag har mina bön-perioder, och att maken också äter dem (eller petar undan dem lite diskret, han har svårt för de stora vita bönorna ibland).

AnKa sa...

Jo, de är ju lättare med mat de är vana vid. Bebin äter ju bönor med glädje. Jag ska nog börja ha mer bönor i maten, för det är ju så gott så får de om vill äta göra det och de som inte vill får låta bli. Önskar bara att sambon kunde vara lite diskretare med det han ogillar.