fredag 6 november 2009

Köttbullar

Det här är ingen rolig årstid för en matbloggare som vill ha fina bilder på sin bogg. I det svaga ljuset en mulen novemberdag är det inte lätt att få bra, aptitliga bilder. så jag hoppas på överseende med att det inte blev några bilder den här gången.
Det kanske inte var riktigt hela sanningen skall erkännas. Det var faktisk så att mina köttbullar blev så fula att de knappast platsade i en matblogg. Men goda var de och det är väl ändå det viktigaste?

Det är egentligen ett helt vanligt köttbullsrecept men buljongen är en liten men inte oviktig detalj. Har du i det så blir dina köttbullar godare än mammas, jag lovar.

Till köttbullarna äter vi förstås de klassiska tillbehören brunsås, lingonsylt och inlagd gurka och potatismos, hemgjort.

Köttbullar


500 g köttfärs (nöt eller lamm)
1 buljongtärning löst i 3 dl vatten
1 dl ströbröd
1 ägg
1 tsk salt
1 liten finhackad lök

Värm vatten och låt buljongtärningen smälta. Låt buljongen svalna lite och häll sedan över ströbrödet som får svälla en stund.
Hacka och stek löken.
Blanda ner köttfärsen, ägg, lök och salt i ströbrödet och arbeta ihop till en smet.
Rulla bollar och stek dem i smör eller margarin.

Inga kommentarer: