söndag 8 februari 2009

Fisksoppa med citron och bönor

Minns ni fisken som inte alls uppskattades av familjen? Jag tyckte att den, eller främst buljongen var så god att jag ville göra den igen. Nu har jag gjort min egen variant som uppskattades betydligt bättre av familjen. Sambon och stoasyster, som tyckte förra fisken var äcklig, tyckte att det var jättegott. Lillasyster har inte riktigt återfått matlusten efter magsjukan men hon åt lite hon också.

Till efterätt år vi de varma aprikoserna och där var familjens omdöme samtämmigt; det var gott. (men man kan kanske ha aprikoserna lite längre tid i ugnen så att det blir mosigare)



Fisksoppa med citron och bönor

1 l vatten
2 grönsaksbuljongtärningar
4 potatisar
2 msk citronsaft
2 krm strösocker
2 krm svartpeppar
400 g vit fisk (vi åt torsk- krokfångad från ishavet)
1 burk musslor
1 burk stora vita bönor
räkor
några nävar färsk spenat
till garnering:
rasp av citronskal
färsk timjan

Häll vatten i en kastrull, lägg i buljongtärningarna och låt koka upp.
Skala potatisen och skär i bitar. Läggpotatisbitarna i buljongen och låt koka.
Riv skal av citronen och pressa ur saften. Skär fisken i bitar.
När potatisen börjar bli mjuk, häll ner citronsaft, socker och peppar i buljongen och lägg ner fiskbitarna.
Skala räkorna. Häll av musslorna och bönorna och låt rinna av.
När fisken är färdigkokt, dvs vit helt igenom, häll på musslor, bönor, räkor och spenat. Smaka av med salt om det behövs.
Garnera med citronskal och timjan.

Inga kommentarer: