tisdag 2 december 2008



Fiskgryta med fänkål och saffran
Jag har valt att utesluta pomeransen.


Portioner: 2
Tid: 25 minuter

Ingredienser:
ca 250 g fiskfilé, t ex av lax och
sej
salt och peppar
1 liten fänkål
ev 1 vitlöksklyfta
2–3 salladslökar eller en bit purjo
1/2 krm saffran
1 krm mald pomerans
1 1/2 dl vatten
1/2 tärning höns- eller
grönsaksbuljong
ev 5–10 torkade svarta oliver
ev lite hackat kryddgrönt
Dela fiskfiléerna i stora tärningar, salta och peppra.

Skär fänkålen i smala klyftor. Hacka vitlöken. Skär salladslök eller purjo i bitar/ringar.
Hetta upp lite raps- eller olivolja i en traktörpanna och fräs upp saffran och pomerans några sekunder.

Lägg i de skurna grönsakerna och stek under omrörning. Häll på vatten och fond och oliverna. Sjud grönsakerna tills fänkålen känns mjuk.

Lägg i fisktärningarna och lägg på locket. Låt fisken sjuda i cirka 3 minuter.

Lite hackad dill eller persilja på den färdiga grytan ger färg och fräschör.

Servera med apelsindoftande yoghurt och potatis.

Asiatisk kycklingsoppa.
En "äkta" nudelsoppa med många ingredienser men väl värd att göra, mycket gott tycker hela familjen.

4 port.
100 g risnudlar
1 röd chilifrukt
2 vitlöksklyftor
1 msk färskriven ingefära
1 msk finhackat citrongräs
1 msk olja till stekning
1 liter hönsbuljong (tärning + vatten)
350 g kycklingbröstfile
10 shiitakesvampar (150 g)
1 knippe salladslök
2 msk hackad färsk koriander
20 skalade räkor
2 tsk fisksås
2 msk japansk soja
1 msk färskpressad lime
1 tsk strösocker

1. Tina räkorna.
2. Lägg nudlarna i en skål, häll över kokhett vatten. Låt dra i 3 min och sila av.
3. Skölj, kärna ur och skiva chilin.
Pressa vitlöken och riv ingefäran. Fräs chili, vitlök, ingefära och citrongräs i olja i en kastrull.
4. Tillsätt hönsbuljongen och koka upp. Skär kycklingen i tunna skivor, lägg ner i buljongen och sjud i 5 min.
5. Skiva svampen och salladslöken. Lägg i soppan och sjud någon minut.
6. Tillsätt nudlar, räkor, koriander, fisksås, soja, lime och socker.

Inga kommentarer: