torsdag 4 december 2008

Det skall vara klimatsmart också


Inte nog med att maten skall vara god, välbalanserad, näringsriktig och fri från tillsatser(om du inte läst Den hemlige kocken av Mats-Eric Nilsson så gör det), den skall vara klimatsmart också.
Läste i dn idag om en ny bok om klimatsmat mat
http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=548&a=859600
och lärde mig att man inte ska äta räkor eller ris så ofta. Det var synd.

Den klimatsmarta matpyramiden under vintern.

Ser kanske inte jättespännande ut men idag blev iallafall maten klimatsmart; Varm vintersallad, klyftpotatis och korv. Korven är väl det som kan diskuteras ur klimatsynpunkt men jag knatade ner till affären och synade deras korvutbud och hittade lammkorv, den är väl ok. Helst skall det förstås vara djur som springer runt i skogen men sådan korv fanns inte i min butik så lammkorven fick duga, god var den också.


Varm vintersallad

500 g vitkål
1 stor morot
1/2 dl rostade pumpafrön, solrosfrön eller valnötter
dressing:
1 1/2 dl olivolja
1 msk balsamvinäger
2 msk soja
1 liten vitlöksklyfta
1 tsk honung
basilika
1 tomat
peppar
1. Mixa ingredienserna till dressingen.
2. Skär vitkålen i kuber och strimla moroten.
3. Lägg kålen i kokande vatten och koka 1 min innan moroten läggs i, koka ytterligare 2 min.
4. Sila upp och blanda med dressing. Strö över pumpafrön.

2 kommentarer:

Emma sa...

Jag brukar laga svenskodlad bulgur istället för ris, när jag känner för att vara klimatsmart. Bara en idé...

AnKa sa...

Ja, det är en ide. En bra sådan. Det är bara det att somliga i familjen (läs sambon) gnäller så om jag serverar bulgur.