måndag 5 oktober 2009

Utflykt med stormkök och muffins


En del är säker lite nyfikna på att veta vad vi gjorde förra helgen. Sambon fyllde jämt men eftersom han inte är så förtjust i födelsedagsfester så rymde vi bort från allt firandet. Han visste förstås inte vad som skulle hända utan jag ringde i smyg återbud till de som han hade bjudit till sin födelsedag.
Vi började morgonen som traditionen i vår familj bjuder, med födelsedagsfrukost med färskt bröd och smoothie. Så gjorde jag iordning utflyktsamackor, kokade choklad och packade ryggsäckar. Sen bar det av mot stendörren.Barnen, eller snarare Storasyster, var lite skeptisk till att åka till skogen men väl där hade vi jätte mysigt. Det var ju strålande väder och vi var nästan ensamma. Barnen lekte, plockade bär och smakade stensöta (som tydligen innehåller cancerframkallande ämnen) och vi lagade mat på stormkök. Snabbmakaroner och köttfärsås.

Lite fika behöver man förstås också på utflykt. Mackor med stekt ägg och Stendörrenmuffins dvs riktigt stora och mumsiga chokladmuffins. De är stora, de här muffinsen så man orkar knappt äta upp en hel. Skall man ha dem med på utflykt kan det vara en god ide att använda pappersformer i muffinsformen. Våra muffins var en aning deformerade men smakade ju lika bra ändå.Amerikanska chokladmuffins


4 dl specialvetemjöl
1 3/4 dl socker
4 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
2 krm salt
1 dl kakaopulver
100 g grovhackad mörk choklad
1 ägg
3 dl mjölk
1 dl olja med neutral smak t.ex. solrosolja
en 3/4 dl hackade valnötter

1. Sätt ugnen på 180 grader.
2. Blanda mjöl, socker, bakpulver, vaniljsocker, salt och kakao. Rör om och blanda väl.
3. Tillsätt den hackade chokladen och ev valnötter.
4. Visapa ihop agg, mjölk och olja i en minut.
5. Rör ner äggvispet i mjölblandningen. Rör till en jämn smet.
6. Fördela smeten i smord muffinsform och grädda mitt i ugnen i 20-25 min.

1 kommentar:

tina sa...

Åh vad fint, jag är svag för stormkök och utomhusmat, härligt!