tisdag 19 maj 2009

Primörer, majonäs och surdeg.

Nu har de äntligen kommit!!! Primörerna.
I min butik hittade jag både morötter och rödbetor och färkpotatis fanns det också. Ja, de är väl knappast svenskodlade men jag brydde mig inte om att kontrollera den detaljen av ren lycka över möjligheten att äta grönsaksfat till middag.

Jag kokar helt enkelt grönskerna och serverar dem ryckande med lite smör och salt samt en liten skinkbit för den som känner att den vill ha lite protein. Man kan förståss ta vilka grösaker man vill eller får tag på. Idag hade vi morötter, rödbetor, majs, broccoli, blomkål, färsk lök och potatis. Denna gång gjorde jag även en örtmajonäs som jag hittade i DN i söndags då Jens Linder skev om primörer. Majonäsen förhöjde verkligen grönskaerna ytterligare så den kommer nog numera att bli standasd till grönsaksfatet som vi äter ganska ofta under sommaren.
Dagens matshopping var ovanligt lyckad för jag upptäckte även att de nu börjat baka surdegsbröd i min butik (coop i Stuvsta). Jag är ju annars en sån där som gillar riktigt vitt bröd, så jag har tidigare inte kännt något sug efter att baka surdegsbröd, som jag mest förknippat med sånt där supermörkt.

Men nu hittade jag ljust surdegsbörd. Vad gott det var! Onekligen smakrikare än luftbrödet jag annars brukar köpa. Så nu får jag nog surfa in hos Pain de Martin och lära mig hur man gör, eller fortsätta utnyttja coopbagarens tjänster.

3 kommentarer:

Emma sa...

Ryckande grönsaker måste jag också prova! Mums! Men ser det inte lite obehagligt ut? ;-)

Lycka till med surdegsbakningen! Jag har själv inte lyckats, men du kanske har gåvan?

/Emma

Carina sa...

Men surdegsbröd har jag ju köpt där jättelänge. Den vridna varianten. Är det nån annan nu?

AnKa sa...

Det var de vridna varianten som fanns en ljus, en grövre och en med frukt. Det är väl helt enkelt jag som inte varit tillräckligt uppmärksam :-)

Jag lovar att rapportera om egna surdegsexperiment om jag orkar genomföra några.