onsdag 18 mars 2009

Veggilasagne

Egentligen kanske inte lasagne kan klassas som vardagsmat för det är ju inte direkt något man svänger ihop lite snabbt när man kommer hem från jobbet vid halv 6. Men jag är ju föräldraledig så jag kan unna mig lyxen med sådan lite mer tidskrävande matlagning en helt vanlig onsdag. Lasagne är ju gott i alla former och denna vegetariska är nog den vi oftast äter här hemma, den uppskattas av alla.
Självklart kan man variera såsen efter vilka grönsker man råkar ha hemma. Squash, aubergine och spenat funkar tex jättebra. Den är ganska "vattning" den här lasagnen men vill man ha den torrare så är det bara att reda tomatsåsen och minska mängden mjölk i ostsåsen.

Vegetarisk lasagne


tomatsås:
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 broccolistånd
ca 10 champinjoner
2 msk olja till stekning
2 stora morötter
1 burk majs
3 msk tomatpure
3 msk chilisås
500 g krossad tomat
1 buljongtärning (kyckling eller grönsaks)
1 dl vatten
3 krm svartpeppar
1 msk torkad basilika
1 tsk oregano
salt

ostsås:
1 burk keso
200 g fetaost
ca 2 dl mjölk
svartpeppar
salt

lasagneplattor
3 tomater

Börja med tomatsåsen:
Skala och hacka lök och vitlök. Skiva champinjonerna. Dela upp broccolin i små buketter.
Skala och grovriv morötterna.
Värm oljan i en traktörpanna. Bryn lök och vitlök. Fräs sedan även champinjonerna.
Häll ner de rivna morötterna, majs och tomatpuren. Häll över de krossade tomaterna och chilisås. Smula ner buljongtärning och häll i vattnen. Krydda. Låt koka en stund och smaka sedan av med mer kryddor om det behövs.
Medan tomatsåsen kokar gör du ostsåsen:
Häll ner keson i en bunke. Spara lite av fetaosten till garnering men smula ner resten i kesobunken. Mixa med stavmixer och späd med mjölk till önskad konsistens. Krydda med salt och peppar.

Varva lasagneplattor med tomat- och ostsås i en ungnsfast form. På översta lagret tar jag bara ostsås. Skiva tomater och lägg överst ovanpå såsen. Smula över den fetaost du sparade. Grädda ca 20 min i 200 grader.

Inga kommentarer: