söndag 15 mars 2009

Grillat ÄR godast!

Och idag var det ju bra grillväder. Vi lät oss iallafall inte hindras av att det ligger lite snö eller att vi inte ställt om klockorna till sommartid ännu utan vi tog fram grillen, letade rätt på grillkolen och körde igång.
Hamburgare var det som premiärgrillades. Riktiga hemgjorda hamburgare är ju vansinnigt gott och de blir verkligen mycket godare när kolgrillas och inte steks (som vi ju vanligen gör under vinterhalvåret). Det finns ju många åsikter om hur en riktig hamburgare skall tilllagas. Skall det vara 100 % nötkött, skall färsen smaksättas osv osv.
Här får ni min recept på hur jag lagar min hamburgare. Jag väljer en genväg genom färdigköpt grillsås men brukar istället göra de mesta av tillbehören själv. Till serverar vi alltid coleslaw och idag även pommes.
Mitt bästa tips för att få hela och fina hamburgare och för att göra grillningen enkel är att skaffa ett bra halster


Hamburgare

Nötfärs (till två familjer gick det åt 1,5 kg)
salt
svartpeppar
CajPs BBQsauce smokey hickory

Kläm ihop köttfärsen till en boll och platta ut så att den blir ca 1 cm tjock. Jämna till kanterna så att inte biffen spricker och går sönder när den tillagas. Pensla hela hamburgaren, noggrant med såsen. Salta och peppra. Lägg biffarna på grillhalstet och grilla.

Tillbehör:
hamburgerbröd
ketchup
senap
ost
hamburgerdressing (köpt eller egengjord)
sallad
skivade tomater
skivad lök


Cole slaw
Jag tycker att det blir jättegott att även ha i ett rivet, syrligt äpple men pga äppelallergi i familjen så får jag avstå från det.

hyvlad vitkål (ca 1/4 vitkålshuvud)
4 små morätter
2 dl creme fraiche
1 dl majonäs
3 tsk fransk senap
3 msk chilisås
salt
vitpeppar

Hyvla vitkålen med osthyvel. Skala och riv morötterna. Blanda grönsakerna i en skål och krama dem lite med handen. Blanda ner övriga ingredienser. Smaka av med salt och peppar.

Inga kommentarer: