tisdag 3 februari 2009

Semlor


Nu är den äntligen här semmelsäsongen. Jag tycker att detta ganska simpla bakverk är fantastiskt gott. Jag äter dem ofta och gärna men nu när vi har en latosintolerant i familjen kan jag inte längre köpa färdiggjorda utan får baka bullarna och fylla själv. Och det är ju faktiskt bara bra för hemgjorda är ju så mycket godare.


Jag vill ha en traditionell semla med vispgädde och mandelmassa men nu bakas det ju många fler varianter och visst skulle jag kunna tänka mig att prova saffranssemlor med lingongrädde eller cholkadsemlor. Jag måste ju också passa på att tipsa om några historiska och välkända matskribenters semmelrecept

Semlor som jag vill ha dem

bullarna:
5 dl Oatly havredryck
200 g smält margarin
1 paket jäst
1/2 tsk salt
1 dl socker
2 ägg
ca 18 dl vetemjöl
ägg att pensla med

Smula jästen i en bunke. Smält margarinet och blanda ner Oatlyn. Värm till "fingervärme". Häll över jästen och rör om tills jästen löst sig. Blanda ner salt, socker, ägg och mjöl. Arbeta degen kraftigt för hand eller i maskin.
Låt jäsa övertäckt av en bakduk i ca. 30 min.
Värm ugnen till 200 grader.
Knåda degen på mjölat bakbord och baka ut runda bullar. (Vi fick två plåtar.)Låt bullarna jäsa ca. 15 min på plåten. Pensla dem sedan med ägg och grädda ca 15 min.

Och så fyllningen:
mandelmassa
lite mjölk eller Oatly
vispgrädde
florsocker

Skär av locken från bullarna. Grop ur bullsmulor så det blir en grop i bullen. Lägg bullsmulorna på en tallrik tillsammans med mandelmassa. Mosa samman mandelmassan och bullsmulorna. Häll på lite mjölk eller Oatly tills massan blir lagom krämig.
Vispa grädden.
Fyll hålen i bullen med mandelmassegeggan. Klicka över vispad grädde. Sätt på locket och pudra florsocker över. Njut!

Inga kommentarer: