fredag 26 december 2008

Mer julmat; köttbullar, sillsallad och kalvsylta

Jag har terroriserat mina familjemedlemmar med mitt block och penna och krävt av dem recepten på hur de gör sin favoritjulmat.


Köttbullar
Det är min sambo som står för julköttbullarna. Han tycker om att krydda med paprika och cayennepeppar men vill du ha en mer traditionell kryddning som tex kryddpeppar så går förståss det bra.

500 g köttfärs
2 dl buljong
3/4 dl ströbröd
1 liten riven gul lök
1 vitlöksklyfta
1 ägg
salt
peppar
lite paprikapulver
lite, lite cayennepeppar
något stänk soja för färgens skull

Blanda buljong, ströbröd, riven lök och ägg. Låt stå en stund så ströbrödet får svälla. Krydda med salt, peppar, paprika och cayennepeppar. Rulla bollar.
Stek bullarna knappt klara i het panna. Grädda färdigt i ugn på 175 grader ca 20 min.

Kalvsylta

Min pappa gör sylta så som hans mamma gjorde när han var liten och de hade slaktat grisen. Jag tycker sylta är gott så det här är en höjdpunkt på vårt julbord.
Den här syltan är betydligt grövre i kosistensen än den köpt och förståss inte sådär grisrosa men mycket god. Var inte rädd för att salta och peppra ordentligt. Syltan går bra att frysa.


1,5 kg kalvkött med ben
1 kg bogfläsk eller fläsklägg (då behövs lite mer ca 1,5 kg)
4 gelatinblad

till buljongerna:
3 morötter
2 gula lökar
1/2 rotselleri
10-15 vitpepparkorn
10-15 svartpepparkorn
10-15 kryddpepparkorn (ta minst av den pepparsort du gillar minst och mer av de andra)
3-4 lagerblad
salt

Koka upp vatten i två stora kastruller.
Lägg i kött respektive fläsk i var sin kastrull, koka upp och skumma.
Ta upp köttet och häll av vattnet.
Lägg tillbaka köttet i sina kastruller och häll över vatten så att köttet täcks. OBS! mät upp vattnet och tillsätt sedan 1 msk salt/ liter vatten. Koka upp och skumma om det behövs.
Tillsätt grönsakerna, peppar och lagerblad fördelat på båda kastrullerna.
Koka 1,5 – 2 timmar.
Ta upp köttet och låt det svalna något. Skär det sedan i små tärningar.
Blanda samman buljongerna i en kastrull och lägg i benen från kalvköttet. Koka tills ca 2/3 av buljongen finns kvar.
Ta upp benen, blanda ner det finfördelade köttet i buljongen och krydda med mer salt och peppar om det behövs.
Blötlägg och krama ur gelatinbladen. Lös dem i lite av den varma buljongen och rör sedan ner i köttsmeten. Häll upp i formar och låt stelna.

Det går bra att frysa syltan så den kan göras i god tid före jul. Häll då syltan i en kastrull när den tinat och koka upp den.
Blötlägg, krama ur och smält fyra nya gelatinblad och blanda ner i syltan. Häll upp i form och låt stelna på nytt.



Sillsallad


1 burk inläggningsill
6 kokta, skalade potatisar
2 äpplen
1 gul lök
3/4 dl hackad ättiksgurka
3/4 dl inlagda rödbetor, hackade.
Peppar och salt
Ev. rödbetsaft



Hacka alla ingredienserna och blanda dem i en skål. Smaka av och krydda med salt och peppar.
Vi brukar sedan packa sillsalladen i en form tex. en sockerkaksform och trycka ihop den lite. Låt stå i kylen till nästa dag. Innan servering vänder man formen upp och ner och stjälper upp sillsalladen på ett fat. Garnera med ägg och servera med pepparotsgrädde.

Inga kommentarer: