måndag 15 december 2008

På begäran......

Emma ville ha recept på fruktbrödet med surdeg. Självklart, här kommer det.
Det här är min systers favoritjulbröd och jag kanske skall göra henne till viljes och baka det till jul.
Det är faktiskt en väldigt snabb surdeg, klar på bara två dagar istället för fyra, fem som väl är vanligt. Men eftersom brödet gärna skall mogna några dagar är det en god ide att börja nu om det skall vara klart till julafton.
Skär brödet i tunna skivor och ät med en god ost tex cheddar.


Fruktbröd med surdag

Dag1:
Gör surdegen och låt den stå täckt i rumsvärme till nästa dag.
Blanda:
1/2 paket jäst
3 msk honung + 1-2 tsk salt
6 dl ljummet ("fingertoppsvarmt") vatten
5 dl grovt rågmjöl

Dag 2:
Tillsätt:
4 dl grahamsmjöl
2 dl vetemjöl
100 g mandel
1 knapp msk kanel
1 msk stött koriander
10 urkärnade, blötlagda och hackade katrinplommon
10 blötladga och hackade torkade aprikoser
6 hackade fikon eller 1 dl ljusa russin

Den färdiga degen skall vara så mjuk och smidig att den kan bearbetas med en trägaffel. Blanda noga så att alla mjölfickor försvinner.
Smörj en 2 liters form och lägg ner degen i formen. Pressa ut degen i formen så att den blir jämn. Nagga degen med en gaffel.
Täck med handuk och låt jäsa 1 timme eller tills degen börjar höja sig i formen.
Värm ugnen till 200 grader.
Grädda i nedre delen av ugnen i 1 timme och 10 min. Tippa brödet ur formen och grädda ytterligare 10 min utan form.
Linda in det varma brödet i en handduk och låt svalna. När brödet är helt kallt läggs det i plastpåse och läggs undan för att mogna några dagar.

2 kommentarer:

Anonym sa...

=D Haha djävlar va nörd med en blogg syrran...

/Din favoritbrorsa

AnKa sa...

Jag är ju rätt nördig som du vet. Tur att jag har en så cool bror :-)