måndag 21 september 2009

Måndagsmys - fyllda paprikor


Så här års är ju paprikan billig så då brukar vi passa på att äta fyllda paprikor så ofta som möjligt, något som alla i familjen tycker är jättegott. Visst kan man även fylla andra grönsker såsom zuccinin¨, champinjoner och tomat men vi tycker bäst om just paprika. Väl gärna små paprikor i flera färger.


Fyllda paprikor

Ett gäng paprikor minst en till varje person
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
400 g köttfärs
1 paket färdigtrimlad bacon
6-8 stora champinjoner
2 msk tomatpure
1 köttbuljongtärning
500 g krossad tomat
svartpeppar
1 msk torkad basilika
riven ost (gärna västerbottensost)


Koka upp vatten i en stor kastrull. Skölj paprikorna och skär av topparna. Kärna ur de hela paprikorna. Resterna från hattarna brukar jag hacka och blanda ner i såsen. Man kan också sätta tillbaka hatten på den fyllda paprikan.
Lägg ner paprikorna i det kokande vattnet och låt dem koka någon minut. (Detta för att det skall gå fortare i ugnen)
Skala och hacka löken och fräs mjuk i smör eller margarin. Skala och pressa vitlöken och fräs den också.
Stek köttfärsen med löken och därefter även bacon.
Hacka champinjonerna och stek även dem. Blanda ner de hackade resterna från paprikahattarna.
Klicka i två msk. tomatpure och smula ner buljongtärningen.
Häll på de krossade tomaterna och låt koka. Det krävs inte lång koktid men har man tid är det förstås ingen nackdel om såsen får stå och puttra ett tag.
Krydda med peppar och basilika (och salt om du vill).
Ställ paprikorna i en ugnsform och fyll dem med köttfärssåsen. Strö lite riven ost över och grädda i ugn (200 grader) tills osten fått fin färg.

Servera kokt ris och ev. en sallad till.

1 kommentar:

Samara sa...

Låter jättegott, jag har ju 6 paprikor i kylen som bara ligger och väntar på bättre tider, så det här ska jag testa.